Oktoberfest is het grootste bierfestival ter wereld en wordt jaarlijks door meer dan 6.5 miljoen mensen bezocht. Je denkt bij het horen van de naam dat dit feest in oktober wordt gegeven, maar dit feest wordt halverwege september gegeven. Sommige mensen vergelijken het Oktoberfest met een kleine variant carnaval en verkleden zich tijdens dit feest. Echter heeft het oktoberfest wel een bepaald soort type kledij. In dit artikel krijg je meer informatie over wat je het beste aan kan trekken tijdens het feest. 

Waar komt het Oktoberfest vandaan?

 

200 jaar geleden werd er een paardenrace georganiseerd ter gelegenheid van een koninklijk huwelijk, maar is sindsdien een jaarlijks terugkerend evenement. Het feest wordt net buiten het centrum van München gehouden. Tijdens het feest wordt veel bier gedronken, vandaar dat het Oktoberfest bekend staat om het drinken van bier. Net zoals twee eeuwen geleden speelde men livemuziek wat uitgevoerd werd door muzikanten. Dit is de reden waarom er op de dag van vandaag nog steeds overal tijdens het Oktoberfest livemuziek wordt gespeelt.

Een leuk weetje! De traditionele zin ‘O’Zapft is’, vrij vertaald: er is bier getapt, wordt nog steeds gebruikt bij het inluiden van het feest. Het bier op het Oktoberfest heeft een hoger alcoholpercentage, en daarmee komt het zo’n 1,3% hoger uit dan dat van een normaal biertje.

Wat moet je aantrekken tijdens het Oktoberfest?

 

Wat betreft de kledingkeuze is er eigenlijk maar een echte mogelijkheid: een Lederhose voor de man en een Dirndl voor de vrouw. Maar als bezoeker mag je ook best iets minder traditioneel gekleed gaan. 

De Dirndl en Lederhosen zijn meer dan een leuk, simpel tiroler pakje. Voor veel mensen in Zuid-Duitsland en Oostenrijk zijn Dirndls en Lederhose serious business. De Dirndl, wat dienstmeisje betekent, werd in de 18e eeuw oorspronkelijk gedragen door dienstmeiden. De Lederhosen is een stevige broek voor de werklui. Later werd deze kleding geadopteerd door hogere klassen. Men bezat vaak meerdere Dirndls en Lederhosen voor verschillende gelegenheden, voor het werk, maar ook voor feestelijke gelegenheden als bruiloften.

Deze twee outfits zijn makkelijk te scoren bij verschillende party/verkleedwinkels. Mocht je twijfelen welke maat juist is, of hoe de broek en/of het jurkje moet vallen, er is hier genoeg informatie over te vinden.

Wil jij ook mee feesten?

 

Het Oktoberfest is iets wat je minimaal een keer in je leven meegemaakt moet hebben. Het ideale zou zijn als je dit in München zelf doet, maar mocht dit niet lukken dan is vele steden in Nederland ook de gelegenheid om het Oktoberfest te vieren. We zetten wat tips voor je op een rijtje:

Als je naar München gaat:

Boek je accommodatie ruim van tevoren, minimaal 8 maanden van tevoren

Prijzen van het eten en drinken variëren tussen de €5,- en €25,-.

De mannen moeten standaard de fooi afrekenen, terwijl aan de dames wordt gevraagd of zij een fooi willen geven.

Je bent verplicht een plek in één van de tenten te reserveren. Doordeweeks heb je meer kans op plaatsen in één van de tenten

Kom met openbaar vervoer (bus, trein). Met de auto reizen is duur, duurt langer en na een weekend drinken is het soms ook niet verstandig om nog helemaal terug te rijden.

 

Alles wat je moet weten over het Oktoberfest